torsdag 12. mars 2009


Det går an!
Jeg har vært i eldreomsorgen en stund nå, i feriene de siste tre årene og nå i praksis. Helsevesenet i Norge har store hull som forsøkes tettes, men som desverre bare gjør vondt verre. Lange køer, elendig boforhold, nedbemanning, uavklarte arbeidsrutiner, ufaglærte ansatte, mangel på hjelpemidler, språkbarrierer, utstyr som er ødelagt. Jeg kunne virkelig fortsatt lenge. Selvsagt går disse tingene utover de ansatte, men alle disse problemene rammer til slutt livskvaliteten til de eldre. Er slitte vegger, en defekt vask, og masseprodusert mat det beste et av verdens rikeste land har å by på?
Hvem sier at de som virkelig var med å bygge landet vårt, som har slitt for sitt fedreland, sin familie og sine landsmenn (det blir store ord nå, men det skulle bare mangle!), de som har spart opp penger til en god alderdom -har de sagt at dette er godt nok? Nei, de har høflig holdt det for seg selv hvordan situasjonen er for dem.
De er av generasjonen som tar til takke med det de får, fordi de har lært at ingenting er en selvfølge. Det alene er grunn nok til å legge oss i selen for å gi dem en verdig avslutning på livet. Se dem, ikke bare titte innom. Lytte, ikke bare høre på dem. Legge til rette for en livskvalitet de virkelig har gjort seg fortjent til. Det går an!
For, kjære alle som jobber i helsevesenet i Norge som har gitt opp kampen om økonominen, rutinene og hverdagen til både dere selv og beboerne; vend blikket mot Lotta Sykehjem i Danmark. Jeg siterer fra nrk.no, puls:

"Gjennomsnittlig levealder for sykehjemsbeboere i Danmark er ett år. På Lotte lever de i gjennomsnitt fire år.
- Det handler om å gjøre livet verdt å leve, sier Thyra Frank.
Holdninger, ikke penger.
Hvem har lyst til å leve lenge på et sted hvor du sitter i en stol og kjeder deg hele dagen, hvor du får vassen mat fra et storkjøkken kjørt i plastbøtter til middag og pleiere i hvite frakker drar på deg en bleie og putter deg til køys midt på ettermiddagen? - Når personalet føler at de er med og gir de gamle et verdig liv til siste slutt, så blir de ikke syke. Så enkelt er det, sier Thyra Frank.
- Dette handler holdninger, ikke om penger eller bemanning, mener Thyra Frank.
Eldreomsorgen har det vi trenger, det er bare det at vi har fokuset på helt feil sted. Fokuset må være at de gamle skal ha det godt, og at vi ikke skal by dem noe annet enn det vi ville budt oss selv. Da vil alt det andre komme av seg selv, mener hun.
0,8 mot normalt 15
Tallene fra Lotte tyder på at hun har sine ord i behold. På Lotte er sykefraværet blant de ansatte 0,8 prosent, mot 15 prosent som det vanlige ellers i Danmark."


Bildene jeg så fra sykehjemmet var blide eldre, fornøyde damer som fikk le, fantastiske gamle menn som spilte trekkspill til damer som lo av dem, demente som fikk være med på tur til Tenerife -fordi de fikk det godt der og da, mennesker som fikk deilig og fersk mat hver dag. De fikk det de ønsket seg -og mye, mye mer til.
OG DE HAR SAMME ØKONOMI SOM ALLE ANDRE SYKEHJEM I DANMARK.
Så ikke gi opp kampen for de eldre. DE fortjener det.

Tror du ikke det går an? Da skal vi snakkes om 50-60 år. Da skal du selv sitte og tenke at, jo, det går an -hvorfor gjør de ikke noe?


Ingen kommentarer: